Lider du af angst?

Omkring hvert tiende menneske vil på et tidspunkt i sit liv opleve angsttilstande. Angst er en psykisk lidelse, som findes i mange forskellige stadier, og kan tynge den påvirkede utrolig meget i hverdagen. De kendteste symptomer indebærer konstant bekymring, tvangshandlinger, sikkerhedsadfærd, uro, søvnproblemer, hjertebanken og rysten. At leve med angst kan for nogle blot være en midlertidig lidelse, som ofte er udløst af for eksempel stress, men for andre er det noget, man skal lære at omgås med og leve med. Her kan du lære mere om angst, og hvis du selv lider af angst-lignende tilstande, kan du få værktøjer og modtage ressourcer til at tackle angsten.

Hvorfor?

Der kan være mange grunde til, at man udvikler angst på et tidspunkt i sit liv. Som sagt er lidelsen hyppigere, end man umiddelbart skulle tro, idet omkring hver tiende menneske vil opleve angst på et tidspunkt. En norsk undersøgelse tyder endda på, at tallet er helt oppe på hver femte person. Nogle mennesker er født med en form for angst, og i mange tilfælde udvikles angst som følge af opvækst, miljø eller lignende. Det er dog vigtigt at forstå, at angst som sådan ikke er en “forkert” følelse, men derimod er meget naturlig. Kroppen vil altid være opmærksom på potentielle trusler eller farer. Det er hvis angsten er sygelig, ekstrem og “unødvendig”, at man må tage den alvorligt. Angst er en psykisk sygdom, som påvirker hjernefunktionen. Angsten påvirker på den måde ens tænkning, følelser og adfærd, og kan begrænse ens hverdag betydeligt. Mange mennesker udvikler sikkerhedsmekanismer eller tvangsopførsel som følge af angst, hvilke kan være svære at komme af med igen. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på angstsymptomerne, så især ens nærmeste kan yde nødvendig hjælp.

Sådan kan du få hjælp

Det er uhyre vigtigt at tage sin angst alvorligt, så man kan opsøge og modtage den hjælp, man har brug for, for at kunne leve et afbalanceret liv. Sygelig angst kan nemlig ellers styre hele ens liv og gøre det svært for en at få hverdagen til at hænge sammen. Det første skridt i at tackle angsten er på den måde at have viljen til at ville komme af med den. Heldigvis findes der masser af kompetente psykologer i hele landet, som har forstand på angst og meget andet. De kan give dig redskaber til at afmontere og komme af med angsten, samt hjælpe dig med at slippe de mønstre, der kan føre til at ens angst vedligeholdes. Samtidig kan en psykolog også tale med dig om alle de andre ting, der fylder i dit liv. En psykolog kan genkende usunde mønstre, som sammenlagt kan påvirke dit liv negativt. Der er på den måde aldrig blot én grund til, at man udvikler angst, mens der heller ikke kun er én løsning på problemet. Det er meget komplekst, og nogle gange kræver det simpelthen professionel hjælp at få det bedre. Selvfølgelig kan venner og familiemedlemmer også være en enorm stor hjælp i processen om at slippe sin angst. Problemer har det altid med at virke en smule mindre, når man har udtalt dem overfor andre. Bare fordi man har angst, behøver det ikke at betyde, at man skal lide af angst for altid.

Comments are closed.