Alt var bedre i de ”gode gamle dage”

Det plejede bedstefar altid at sige. Tænk man selv er kommet så langt op i alderen nu, at man fanger sig selv i at sige det til sig selv. Når man ser sine børn sidde med mobiltelefon og Ipad eller sidde ved computeren og spille online med vennerne, kan jeg ikke lade være med at høre min bedstefars sætning om og om igen.

Det er lidt trist, at børn ikke bruger deres fantasi, kroppe og hinanden til at lege med på samme måde som dengang. Nu leveres underholdning igennem en skærm. Hvad end det er Snapchat, spil, film, youtube eller TikTok. Listen er lang over digital underholdning, men mit problem blev ved med at være det samme: Skal al underholdning i dag virkelig være digital?

Tid til forandring

Min kone og jeg tog en alvorssnak, da vores børn var henholdsvis 12, 9 og 7. Den ældste sad og spillede computer, den mellemste kiggede på Ipad og den yngste sad klistret til skærmen og så Gurli Gris i stuen.

Det kunne simpelthen ikke passe, at vores børns indlæring og underholdning skulle foregå på den her måde. Min kone var enig med mig i, at det var gået for vidt med digital underholdning, så vi satte os ned og lavede en liste over aktiviteter og lege, som vi ville introducere børnene for.

Idéen var, at vi slap for store kampe og gråd, når vi tog deres skærmtid fra dem, fordi de helt naturligt havde andre sjove aktiviteter, de kunne bruge deres tid på.

Stimulerende såvel som sjove lege

Vi havde det ret sjovt med at lave listen, fordi processen satte gang i en masse nostalgiske barndomsminder. Vores liste endte med at se sådan ud. Måske du også får nogle gode minder, når du ser den?

  • Brætspil som Myreturen, Ludo, Skak, Loopin Louie, Hvem er hvem osv.
  • Diverse puslespil som Eurographics
  • Pokemonkort, JoJo’s, Diddl og andre samleobjekter
  • Rundbold, fodbold og andre aktiviteter børnene kan mødes med vennerne omkring
  • Tegne med kridt på vejene

At få implementeret de nye lege

Inden vi tog skærmtiden fra børnene, begyndte vi så stille og roligt at introducere dem for de nye lege. Vi havde taget vores gamle spil fra barndommen ned fra loftet, og bad ungerne om at komme ind og spille med os en søndag eftermiddag. De var lidt skeptiske først, men endte med at synes, det var meget sjovt.

Det samme gjorde vi med farvekridt, hvor vi fik naboens børn til at komme med ud også. Så begyndte de at farve på vejen og hygge med det. Vi snakkede også med de andre forældre til forældremøde og blev enige om at sammen facilitere at børnene kunne spille rundbold og fodbold om søndagen på en mark i udkanten af byen.

Resultatet var, at børnene begyndte at aftale at mødes om søndagen for at spille, uden vi forældre var med. Og selvom de stadig spiller og ser film herhjemme, så er de rigtig gode til at selv tage initiativ til udendørs leg og brætspil herhjemme.

Så vi kan på det varmeste anbefale, at I sætter jer ned og laver en lignende liste over, hvad I lavede som børn. Så har I gjort jeres for, at jeres børn får nogle gode vaner og aktiviteter i hverdagen ved siden af deres skærmtid.

Comments are closed.