Hvad vil det sige at have stress?

Stress er en følelse og fysisk reaktion i kroppen, som kommer, når vi har mange ting at se til i vores dagligdag. Rent biologisk har stress-reaktionen egentlig en ret praktisk funktion, idet den giver også ekstra energi, så vi kan komme igennem alle dagligdagens mange opgaver. Så hvis man i en periode føler sig lidt stresset, fordi man har mange bolde i luften, så hjælper kroppen en igennem perioden, ved at sende ekstra energi ud. Der er altså ikke noget galt i at være stresset i en kortere periode. Hvis man for eksempel er studerende, så er det meget normalt, at man føler sig stresset i perioder, hvor der afholdes mange eksaminer. Til gengæld går stress hen og bliver noget af et alvorligt problem, hvis man i en længerevarende periode føler sig stresset. Kroppen kan nemlig ikke bare blive ved og ved med at sende et overskud af energi. På et tidspunktet siger kroppen fra, og det begynder at tære på både krop og sjæl, at man har travlt. Du kan læse mere om, hvad stress er, hvis du tjekker dette link ud: http://lailabaltser.dk/hvad-er-stress/

 mental-health-1420801_960_720

Stress er blevet en folkesygdom

Stress rammer i dag utroligt mange mennesker. Uanset om man bor i Thyborøn eller i København, i Sønderborg eller i Skagen, så kan man blive ramt at stress. Faktisk er stress i dag blevet så udbredt, at det jævnligt bliver kaldt en folkesygdom. Der kan være mange årsager til, at folk får stress. En af de helt store forklaringer må været den måde, som samfundet i dag er indrettet på. Både mænd og kvinder er på arbejdsmarkedet, så der er ikke længere en husmor der går hjemme og passer alle de huslige pligter. I dag må man finde tid til at ordne alle de huslige opgaver ved siden af et fuldtidsjob, som ofte tager 37 timer eller mere af ens samlede uge. Ligeledes skal man finde tid til sine børn. Igen er der ikke længere en husmor, som går hjemme og passer på børnene, mens manden er på arbejde. Således er der i dagens samfund mange praktiske arbejdsopgaver ved siden af de arbejdsopgaver, som man får sin indtægt ved at udføre. Derudover er der også en masse andre krav til individet: Man skal selvrealisere sig selv, man skal spise sundt, økologisk og hjemmelavet mad, man skal dyrke motion og have en veltrænet krop og så videre.

 

Omvendt stress

Ja det er ikke så mærkeligt, at der er mange som går ned med stress, fordi de har for meget at se til i dagligheden, og det er i en for høj grad påvirket af et forventningspres fra samfundet. Men faktisk kan man også godt få stress, fordi man har for lidt at lave. Så taler vi om en helt anden form for stress, men symptomerne er nogenlunde de samme. Denne form for stress kan for eksempel ramme folk, som pludselig bliver arbejdsløse og kommer til at gå ledige. Det kan være noget af en omvæltning at gå fra fuldtidsjob til en kalender uden noget på programmet.

Comments are closed.