Sådan kommer du helskindet gennem vandreturen

I vores familie har vi altid taget på vandreture. Både i den danske natur og på mere udfordrende hikes i for eksempel Sverige og Norge. Vi har både gået Kungsleden i Sverige sidste år og besteget Trolltunga i Norge for nogle år tilbage. Bestemt ikke hikes man kommer sovende til.

Derfor har vi også begået alle nybegynderfejlene, som både giver vabler, smerter i knæ og krop, samt utilpashed. Det er det sidste, man ønsker, når der er 10 kilometer i mål og 20 kilometer ned fra bjerget. Så hvis du også går og leger med idéen om at tage på hiking, så læs med her. Så er du sikret en god tur uden smerter og voldsomme vabler.

Tape dine tæer godt ind!

Det lyder måske skørt, men hardcore hikere, som skal gå lagt, taper altid sine tæer ind. Det skyldes, at dine tæer kommer til at gnide sig meget op ad hinanden, når du går mange kilometer. Det er derfor den bedste måde at undgå ubehagelige vabler på.

Vi kendte ikke til det trick, da vi tog Kungsleden i Sverige. Både min mand og jeg havde vabler overalt, og det endte faktisk med, at vi måtte stoppe vores hike tidligere end planlagt, fordi det var for smertefuldt at gå for os.

Et andet rigtig godt tip er at have uldsokker på. ”Uldsokker?” tænker du nok. Den er god nok. Hikere fylder deres sko godt ud med uldsokker for at mindske friktion, og for at være så skridsikre i skoen som muligt. Det beskytter både mod vabler, og giver dig bedre fodfæste i skoen. Prøv det, det gør en stor forskel for din bevægelighed og sikkerhed.

Aldrig gå ned på udstyr!

Dette råd er nok det bedste, jeg kommer til at give. At vandre i bjerge er utrolig hårdt, og hvis du ikke har ordentlige sko og vandrepinde med, så kan det hurtigt blive en smertefuld fornøjelse. Derfor skal I huske vandresko kvinder! Ikke jeres sædvanlige Nike sko, så I kan få det perfekte insta-billede på toppen.

Køb fra en forhandler der specialiserer sig i at lave fodtøj til formålet. Så går du ikke helt galt i byen. Undersøg også hvor stejlt terrænet er. Er det meget stejlt, er det et must at have vandrepinde med. Vandrepindene støtter nemlig dine knæ, når det går stejlt nedad. Har du ikke vandrepinde med vil det være dine knæ, der absorberer stødene fra kroppen på nedturen. Er det mange kilometer bliver det hurtigt utrolig smertefuldt, så sørg for at lave research på dit terræn, så du ved hvilket udstyr du skal have med!

Husk at drikke vand og få energi på turen

Det siger sig selv, at man skal huske at spise og drikke rigeligt med væske på en hård, fysiskkrævende vandretur. Derfor er det stadig vigtigt at nævne, da det kan have store konsekvenser at få et ildebefindende anfald på vej op af en stejl afsats. Drik allerede godt med vand om morgenen og tag mindst to vandflasker med. Mange steder er der vandposter, hvor I kan fylde op, og i fjeldene kan du drikke direkte fra de mange strømme, der løber ned af bjerget.

I forhold til mad så spis godt fra morgenstunden af. Sørg for at få masser af kulhydrater, og tag energibarer med på turen, så du hurtigt kan få energi, hvis du går sukkerkold.

Husk vandsikker solcreme!

Der er intet værre end at blive skoldet på en lang vandretur. Så husk faktor 50 på kroppen, inden du tager afsted – og tag den gerne med på turen også. Der er mere UV på toppen af bjergene, end man lige regner med. Du kan også tage en kasket på som supplement, så skærmer den for den værste sol.

Det var de vigtigste tip herfra til en god, sikker vandretur. Jeg håber, I får en fantastisk oplevelse!

Comments are closed.